Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Bakteeriperäiset endotoksiinit ja tyypin 1 diabetes

Bakteeriperäiset endotoksiinit ja tyypin 1 diabetes

Mariann Lassenius liittyi Medaffconin Medical Affairs -tiimiin kesäkuussa 2016. Juuri ennen Medaffconiin siirtymistä Mariann viimeisteli väitöstyönsä diabeteksesta ja siihen liittyvistä pitkäaikaiskomplikaatiosta. Lue lyhyt yhteenveto tutkimustyöstä alta.

Bakteeriperäiset endotoksiinit ja tyypin 1 diabetes

Suomessa noin 7 % väestöstä sairastaa diabetesta, näistä kuudesosalla on tyypin 1 diabetes (nuoruusiän diabetes) ja taudin esiintyvyys on maassamme maailman korkein. Tyypin 1 diabeteksen puhkeamiseen vaikuttaa sekä perinnölliset- että ympäristötekijät. Taudin pitkä kesto ja huono sokeritasapaino lisäävät merkitsevästi riskiä liitännäissairauksille kuten diabeettiselle munuaistaudille, silmänpohja- ja hermostosairauksille sekä sydän- ja verisuonitaudille.

Monelle krooniselle taudille on tyypillistä kehon matala-asteinen tulehdus. Ympäristöämme asuttaa erilaiset bakteerit, joilla on sekä hyödyllisiä, että haitallisia vaikutuksia kehoomme. Diabeetikoilla korkea verensokeri altistaa bakteeriperäisille infektioille. Bakteeriperäiset endotoksiinit/lipopolysaccharidi (LPS) ovat gram-negatiivisten bakteerien solukalvon rakenneosia, jotka kehossamme aiheuttavat voimakkaan tulehdusvasteen. Bakteeriperäisten infektioiden seurauksena myös munuaisvaurion riski kasvaa.

Kliinisessä väitöskirjatutkimuksessani (www.finndiane.fi) osoitettiin tyypin 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä, että kohonneet seerumin LPS -aktiivisuudet olivat selvästi yhteydessä munuaistaudin etenemiseen, matala-asteiseen tulehdukseen, rasva-aineenvaihduntaan ja lihavuuteen. Terveisiin koehenkilöihin verrattuna potilailla myös todettiin epäsuotuisia muutoksia suoliston tulehduksellista tilaa ilmentävissä tekijöissä.

Ihmisen suolisto, jossa on kymmenen kertaa enemmän bakteereja kuin kehossamme on soluja, toimii mahdollisena bakteeriperäisten endotoksiinien lähteenä. Ravinnosta saatujen rasva-aineiden on osoitettu tehostavan endotoksiinien imeytymistä suolesta verenkiertoon. Jatkotutkimuksissamme analysoimme rasva- ja energiapitoisten aterioiden lyhytaikaisia vaikutuksia verenkierron LPS-aktiivisuuteen, aineenvaihduntaan sekä tulehdustekijöihin. Kokeissamme ei löytynyt merkittävää yhteyttä lyhytkestoisen rasvarasituksen ja verenkierron LPS-aktiivisuuksien välillä. Terveisiin koehenkilöihin verrattuna tyyppi 1 diabetesta sairastavilla henkilöillä oli kuitenkin rasva-aineenvaihdunnassa epäedullisia muutoksia, jotka saattavat lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Kliinisesti tutkimus korostaa bakteeriperäisten tulehdusten haittavaikutuksia elimistössä, etenkin diabeettiseen munuaisvaurioon johtavassa prosessissa. Potilaiden kokonaisvaltainen hoito, jossa huomioidaan eri potentiaaliset bakteeriperäiset tulehduslähteet, voi pienentää potilaan riskiä sairastua diabeteksen pitkäaikaiskomplikaatioihin.

Mariann Lassenius valittiin vuoden nuoreksi tutkijaksi

Suomen diabetestutkijoiden ja diabetologien yhdistys myönsi Medaffconin Mariann Lasseniukselle vuoden 2016 Nuori tutkija –palkinnon marraskuussa 2016. Medaffcon onnittelee Mariannea hienosta tunnustuksesta!

Lue palkittuun väitöskirjatyöhön perustuva kirjoitus Diabetes ja lääkäri -lehdestä alla olevan linkin kautta. Juttu löytyy sivulta 21.

Diabetes ja Lääkäri 2/2017 

Mariann Lassenius - RWE Lead - Medaffcon

Mariann Lassenius, PhD

Tieteellinen asiantuntija

Medaffcon Oy

+358 50 3452 393

mariann.lassenius@medaffcon.fi

Takaisin ylös