Siirry sisältöön
Home > Kaikki artikkelit > Medaffconin uusi yhteistyöprojekti tähtää biopankkien terveystietojen tehokkaampaan hyödyntämiseen

Medaffconin uusi yhteistyöprojekti tähtää biopankkien terveystietojen tehokkaampaan hyödyntämiseen

Medaffcon tunnetaan Suomessa kaupallisten biopankkitutkimusten edelläkävijänä. Luja yhteistyöverkko alan toimijoiden kanssa on mahdollistanut terveystiedon tehokkaan käytön eri tyyppisissä projekteissa jo kahden vuoden ajan. Nykyään yritys toimii sulavasti sekä lääketeollisuuden että terveydenhuollon sektoreilla.

Nyt käynnistetyn hankkeen avulla Medaffcon pyrkii vauhdittamaan uusien biopankkitutkimusten käynnistämistä ja tukemaan biopankkitoiminnan kansallista harmonisoimista. Kyseessä on laaja biopankkikartoitus, jossa muun muassa arvioidaan biopankkien nykyistä toimintaa ja kaupallistamismahdollisuuksia. Medaffconin lisäksi hankkeessa on mukana Biopankkien Osuuskunta Suomi sekä Itä-Suomen yliopisto.

”Tosielämän terveystietojen (ns. real-world datan) hyödyntämisen mahdollisuudet tieteen, terveydenhuollon ja liike-elämän kehitykselle ovat Suomessa kansainvälisestikin katsottuna ainutlaatuiset. Kansainvälinen lääketeollisuus on jo huomannut Suomen biopankkien tarjoamat mahdollisuudet ja tehnyt yhteistyösopimuksia niiden kanssa”, pohtii Maija Wolf.

”Alueellisten biopankkien toiminnan kehittyminen on lähitulevaisuudessa avainasemassa, jotta Suomen biopankkien tarjoamaa kriittistä massaa näytteiden ja niihin yhdistettävissä olevien terveystietojen osalta voidaan kasvattaa. Näytteiden ja tietojen kokoaminen kattavasti eri sairaanhoitopiirien alueilta nostaisi Suomen kansainvälistä kiinnostavuutta merkittävästi ja mahdollistaisi myös alueellisten erojen kartoittamisen esimerkiksi sairastavuuteen, hoitokäytänteisiin sekä käytettyihin terveydenhuollon kustannuksiin liittyen”, toteaa tieteellinen asiantuntija Päivikki Hemmilä.

Hanke liittyy kiinteästi myös Medaffconin, syksyllä 2017 aloitettuun, syövän yksilöllistetyn hoidon kartoitustyöhön. Kartoitustyön tavoitteena on koota yhteen tietoa syövän hoidon uusimmista kehitysaskeleista ja konkreettisista hankkeista, ja sen myötä tarjota ajantasaista tietoa niin potilaille kuin alan toimijoille. Tällaista kokonaiskuvaa kehittyvästä ekosysteemistä, sen eri toimijoista ja tarjoamista mahdollisuuksista, ei ole aiemmin kerätty yhteen paikkaan.

Helsingin Sanomien 8.1.2018 ilmestyneessä erikoisliitteessä käsitellään terveystiedon tehokasta käyttöä ja sen luomia mahdollisuuksia. Jutussa mainittu myös Medaffcon. Lue juttu klikkaamalla tästä!

Lisätietoja:

Maija Wolf, Tieteellinen asiantuntija, maija.wolf@medaffcon.fi

Päivikki Hemmilä, Tieteellinen asiantuntija, paivikki.hemmila@medaffcon.fi

Takaisin ylös