Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Edelläkävijät hyödyntävät jo aktiivisesti tosielämän tietoa

Edelläkävijät hyödyntävät jo aktiivisesti tosielämän tietoa

RWE-tietoon pohjaavien tutkimusten tulokset ovat saaneet myös niitä aiemmin epäilleet vakuuttuneiksi.

Vuosia sitten osa lääkeyrityksistä saattoi kokeilla tosielämän tietoon eli RWE (real world evidence) -tietoon perustuvia tutkimuksia uutuudenviehätyksen ja innostuksen vallassa. Nyt uutuudenviehätys ja innostus on muuntautunut systemaattiseksi osaksi tekemistä; lääkeyritykset hyödyntävät määrätietoisesti tosielämän tietoa eli erilaisiin terveydenhuollon rekistereihin kertyvää dataa tarkasti määriteltyihin tarpeisiin.

– Lääkealan edelläkävijäyritykset hyödyntävät tosielämän tietoa sekä lääkkeen markkinoille tulossa että monessa vaiheessa lääkkeen elinkaaren aikana, Medaffconin RWE Lead Mariann Lassenius sanoo.

Medaffconin kokemuksen mukaan osa lääkelana toimijoista oli aiemmin epäileväisiä RWE-datan suhteen. Heitä mietitytti esimerkiksi aineiston kattavuus ja luotettavuus sekä mahdollisuudet hyödyntää tutkimustuloksia. Kokemukset RWE-projekteista ovat kuitenkin vakuuttaneet myös epäilijät.

– He ovat nähneet, että RWE-tutkimus toimii. Data on luotettavaa ja se on käyttökelpoista niin kliinikoiden kuin viranomaisten näkökulmasta. Osasta epäilijöistä on tullut RWE-tutkimusten suurimpia puolestapuhujia, Medaffconin toimitusjohtaja Jarmo Hahl toteaa.

Tutkimusten hyödyt tulevat nopeasti selville

Viranomaisten näkökulmasta RWE-tutkimukset täydentävät kliinisten tutkimusten antamaa kuvaa ja tukevat päätöksentekoa tuomalla tietoa Suomen paikallisesta tilanteesta.

Fimean arviointipäällikkö Vesa Kiviniemen mukaan Fimean arvioinneissa RWE-tiedosta on hyötyä tilanteissa, joissa pitää tehdä epäsuoria vertailuja olemassaoleviin hoitoihin tai käyttää ns. maic-vertailua (matching-adjusted indirect treatment comparison). RWE-tieto on hyödyllistä myös silloin, kun tarvitaan tietoa taudin kulusta tai ennusteesta nykyhoidoin eli ilman arvioinnin kohteena olevaa lääkevalmistetta.

Medaffconissa on havaittu, että iso osa RWE-tutkimuksia teettäneistä yrityksistä haluaa tehdä niitä uudelleen.

– RWE-tutkimuksiin jää tavallaan koukkuun, kun huomaa, että tulokset ovat tärkeitä viranomaisten päätöksenteon kannalta ja tukevat lääkkeen markkinoille tuloa. Tutkimusten kautta yritykset voivat tarjota myös kliinikoille resursseja kiinnostavissa tutkimusaiheissa, toteaa Medaffconin Access & HE Lead Tatu Sainio.

Laadukkaat ja kiinnostavat RWE-tutkimukset voivat olla lääkeyrityksen Suomen maaorganisaatiolle myös keino osoittaa innovatiivisuuttaan globaalin organisaation suuntaan.

– Tutkimusten avulla voi tuoda esiin oman toimintansa aktiivisuutta ja olla lipunkantaja yrityksen sisällä. Tutkimukset voivat olla huikea, eteenpäin vievä juttu koko organisaation näkökulmasta. Suomessa toteutettu RWE-tutkimus voi johtaa siihen, että globaali organisaatio kiinnostuu Suomen osaamisesta ja datasta, Jarmo Hahl kertoo.

Takaisin ylös