Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Medaffconin laatima ehdotus vaikuttavuusindikaattoreista seitsemässä kansanterveydellisesti merkittävässä sairaudessa

Medaffconin laatima ehdotus vaikuttavuusindikaattoreista seitsemässä kansanterveydellisesti merkittävässä sairaudessa

Lääketeollisuus ry tilasi Medaffconilta raportin, jossa selvitettiin, kuinka vaikuttavuutta voitaisiin arvioida tietyissä ennalta sovituissa seitsemässä kansansairaudessa. Raportin perusteella vaikuttavuuden arviointiin on jo olemassa sekä hyviä tautispesifisiä että yleismittareita, mutta niiden käyttö yleisesti terveydenhuollossa on vielä harvinaista ja niitä ei käytetä systemaattisesti. Jatkossa uudet tietojärjestelmät, tietojen louhinta ja laaturekisterit mahdollistavat aivan uudella tavalla hoidon vaikuttavuuden arvioinnin, joka pitäisi olla tulevaisuudessa osana hyvää terveydenhuoltojärjestelmää. Raportissa Medaffcon laati ehdotuksen indikaattoreista hoidon vaikuttavuuden seurantaan.

Lue alta Lääketeollisuus ry:n tiedote aiheesta ja lataa Medaffconin tuottama raportti osoitteesta https://www.medaffcon.fi/materiaalit/

Tiedote 26.6.2017

Lääketeollisuus tuo käytännönläheiset indikaattorit hoidon vaikuttavuuden seurantaan

Lääketeollisuus ry haluaa osallistua sote-uudistuksessa ajankohtaiseen hoidon vaikuttavuuden indikaattoreista käytävään keskusteluun omalla ehdotuksellaan. Lääketeollisuus ry nostaa keskusteluun indikaattorit, joilla erilaisten sairauksien lääke- ja muun hoidon vaikuttavuutta voitaisiin mitata. Indikaattorit on laatinut tutkimus- ja asiantuntijapalveluyritys Medaffcon Oy.

Lääketeollisuus ry nostaa julkiseen keskusteluun indikaattorit, joilla sairauksien hoidon vaikuttavuutta voitaisiin mitata. Tarve mitata palveluiden vaikuttavuutta on noussut vahvasti esiin sote-uudistuksessa. Keskeistä palveluiden laadun ja vaikuttavuuden parantamisessa ovat sopivat indikaattorit.

”Lääkehoitojen vaikuttavuutta tulee seurata osana sairauden muuta hoitoa, ei erillään siitä”, toteaa Lääketeollisuus ry:n lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta. ”Hoidon vaikuttavuutta ei voi enää mitata pitkillä, vuosia kestävillä tutkimuksilla. Terveydenhuollon tietojärjestelmiin voidaan rakentaa mittaristoja, joilla saadaan tietoa hoidon seurantaan, vaikuttavuuteen ja päätöksentekoon hyvinkin nopeasti.”

Indikaattorit on laatinut tutkimus- ja asiantuntijapalveluyritys Medaffcon Oy. Työ on tehty yhdessä alan toimijoiden ja kliinisten asiantuntijoiden kanssa.

Mittaristo on tehty seitsemälle kansanterveyden kannalta keskeiselle sairaudelle; keuhkosyöpä, tyypin 2 diabetes, sepelvaltimotauti, aivohalvaus, depressio, Alzheimer ja tulehdukselliset suolistosairaudet. Indikaattoreihin tarvittava tieto on helposti ja nopeasti saatavilla. ”Indikaattorit on valittu niin, että hoitotuloksia voidaan ketterästi seurata”, kuvailee Medaffconin projektipäällikkö Lasse Oinonen.

Sote-palveluissa on varaa vain vaikuttavaan hoitoon

Vaikuttavuutta tulee seurata ja tutkia, jotta rahat tulee kohdennettua oikein. Sairauden hoitoa on kuitenkin seurattava eri indikaattoreilla kuin sote-palvelujärjestelmän vaikuttavuutta. Vaikuttavuuden indikaattoreita laaditaan Suomessa osana sote-uudistusta ja Lääkepolitiikka 2020 ohjelmaa.

”Vaikuttavuustutkimuksille on kysyntää myös kansainvälisesti. Suomella on erinomainen mahdollisuus vastata tähän kysyntään. Meillä on hyvät potilastietojärjestelmät, jonne tallentuu paljon tietoa potilaan hoidosta.” Sirpa Rinta muistuttaa. Vaikuttavuustutkimuksia on jatkossa entistä helpompi tehdä, kun rekisteritiedon toissijaista käyttöä koskeva lainsäädäntö uudistuu.

Lisätiedot

Sirpa Rinta, lääkepoliittinen johtaja

Lääketeollisuus ry

p. 09 6150 4909

Lasse Oinonen, vanhempi tieteellinen projektipäällikkö

Medaffcon Oy

p. 040 1242 585

Terveystalousasiantuntija Tanja Karvonen ja Vanhempi tieteellinen projektipäällikkö Lasse Oinonen, Medaffcon
Terveystalousasiantuntija Tanja Karvonen ja Vanhempi tieteellinen projektipäällikkö Lasse Oinonen, Medaffcon
Takaisin ylös