Henkilökohtainen lääketiede – eikös lääketiede aina ole sitä?
Ajatellaan, että sinulla on sairauden oireita, ja että oireille on todennäköisesti löydettävissä jokin syy. Jotta syy löydettäisiin, varaat ajan lääkärin vastaanotolle.
Vastaanotolla lääkäri tutkii ja arvioi oireitasi, elintoimintojasi ja terveydentilaasi. Sinulle saatetaan tehdä myös joitakin testejä. Lääkäri pyrkii diagnosoimaan sinua vaivaavan sairauden ja hoitamaan sinua oireiden ja määrittämänsä diagnoosin mukaisesti. Lääkäri kohdistaa kaiken osaamisensa hoitaakseen juuri sinua ja sinun tapaustasi. Koet, että saat yksilöllistä, sinulle henkilökohtaisesti räätälöityä hoitoa, jonka avulla voidaan lievittää oireitasi ja parhaimmassa tapauksessa parantaa kyseenomainen sairaus.
Itseasiassa olet vain osittain oikeassa, sillä todennäköisesti sinulle valittu hoito ei perustu yksilöllisiin ominaisuuksiisi, jotka ovat perimäsi määrittelemiä ja elintapojesi ja ympäristösi muokkaamia. Hoito ei myöskään todennäköisesti perustu sinua vaivaavan sairauden molekyylitason erityisominaisuuksiin.

Teksti: Lasse Oinonen
Sen sijaan todennäköisimmin hoitosi perustuu käsitykseen valitun hoidon yleisestä tehosta tätä sairautta sairastavassa tavanomaisessa potilaspopulaatiossa. Todennäköisesti lääkärisi käyttäisi samaa hoitoa keneen tahansa samaa sairautta sairastavaan potilaaseen, jolla on sinun kaltainen yleinen terveydentila ja perusominaisuudet. Saat hoitoa, joka karrikoidusti sanoen pohjautuu ”One size fits for all” -käsitykseen, ja siten todennäköisimmin toimii tämän sairauden tyypillisellä keskivertopotilaalla.
Tuskin edes kysyt lääkäriltä kuinka todennäköisesti tämä hoito toimii juuri sinulla? Ja hyvä niin, sillä tuskin lääkärilläsi olisi siihen todellista vastausta edes antaa. Hyväksyt sinulle valitun vakiohoidon, koska se on keskimäärin parasta mitä on tarjolla. Valitettavasti joskus vasta kokeilujen ja epäonnistumisten kautta päädytään lopulta hoitoon, joka toimii juuri sinulle.
Henkilökohtainen lääketiede on jo täällä!
Olemme jo nähneet esimerkkejä lääketieteen muuttumisesta kohdennetummaksi erityisesti syövän hoidossa, jossa jo osa käytettävistä hoidoista valitaan potilaan yksilöllisten geneettisten ominaisuuksien ja sairauden molekyylitason erityispiirteiden perusteella. Muutosta eteenpäin puskevana voimana on pyrkimys parempien hoitovasteiden saavuttamiseen, hoidoista aiheutuvien haittojen minimointiin ja hoidon kustannusten hallitsemiseen.
Uutta lääketieteen suuntaa kutsutaan henkilökohtaiseksi lääketieteeksi, tarkkuuslääketieteeksi tai genomiseksi lääketieteeksi. Yhtä kaikki se huomioi uudella tavalla todelliset yksilölliset ominaisuutesi ja riskisi, jotka on kirjoitettu perimääsi, ja joita elintapasi ja ympäristösi muovaavat. Teknologinen kehitys mahdollistaa nyt uudella tavalla yksilön perimän huomioimisen lääketieteellisissä hoitopäätöksissä, kun on kulunut reilu vuosikymmen ihmisen koko perimän selvittämisestä Human Genome Project -hankkeessa.
Muutos on käynnissä, sen tahti on kiihtyvä ja se tulee muuttamaan sairauksien ennaltaehkäisyä, diagnosointia ja hoitoa. Myös potilailta kerätyn biomateriaalin kerääminen biopankkeihin ja materiaalin lisääntyvä hyödyntäminen uusien hoitojen kohdentamisen tutkimuksessa tulee olemaan osa tätä muutosta.
Toimiala on muutoksen edessä
Muutos tulee vaikuttamaan myös lääkkeiden valmistajien toimintatapoihin. Kehitys One drug fits for all -konseptista kohdennettuihin hoitoihin valikoiduille potilaille tulee muuttamaan lääkeyritysten ansaintamallia. Uudet molekyylit soveltuvat entistä rajatummalle kohdepotilasprofiilille, jolloin lääkevalmisteen hinnoittelulle nousee uusia haasteita.
Perusoletus tulee kuitenkin säilymään: lääkeyrityksen tulee saada lunastettua lääkevalmisteen kehityskustannukset takaisin lääkevalmisteen elinkaaren aikana. Ansaintamallin muutos on jo nähtävissä uusien kohdennettujen lääkehoitojen hinnoittelussa. Lääkehoitojen maksajat ovat uuden tilanteen edessä ja hoitojen kustannusvaikuttavuuden arviointi nousee uuteen arvoon. Korkeammalla hinnalla on oikeutettua odottaa saavansa myös parempia hoitotuloksia, jotka ennaltaehkäisevät komplikaatioiden kehittymistä, joiden hoito olisi kaikkein kalleinta.
Tuskin tulee olemaan yhtäkään terveydenhuollon toimijatahoa, joka ei joudu osaltaan reagoimaan ja mukautumaan seurauksiin, joita edellä esitetyt suuret muutokset tulevat aiheuttamaan seuraavan vuosikymmenen aikana. Valmistautuminen on helpompaa kun ymmärtää mitä on tulossa.
Haluatko tietää lisää?
Medaffcon järjesti edellä esitettyihin asioihin pureutuvan asiantuntijatilaisuuden 6.4.2016, koska koimme aiheelliseksi visioida edessä olevia terveydenhuollon toimintaympäristön muutoksia, joilla tulee olemaan merkittäviä seurauksia terveydenhuollon toimijoille.
Samaa aihetta käsiteltiin myös A-Studiossa 19.1.2016. Käy kuuntelemassa keskustelu: areena.yle.fi/1-3062167
Lasse Oinonen
Sr Scientific Project Manager
lasse.oinonen@medaffcon.fi
+358 40 1242 585