Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Hoitopolun kokonaisvaltainen ymmärtäminen on tärkeä lähtökohta, kun tavoitteena on uusi osaamiskeskus 

Hoitopolun kokonaisvaltainen ymmärtäminen on tärkeä lähtökohta, kun tavoitteena on uusi osaamiskeskus 

Monet sairaanhoitopiirit ja kaupungit suunnittelevat ja luovat uusia osaamiskeskuksia tiettyjen potilasryhmien hoitoon. Osaamiskeskusten avulla halutaan selkeyttää potilaan hoitopolkua, vahvistaa osaamista ja hoidon laatua sekä hallita kustannuksia. Lopullinen tavoite on kustannusvaikuttava hoito

Ennen kuin osaamiskeskuksia voi perustaa, tarvitaan vahva ymmärrys nykytilanteesta. Ilman selkeää kokonaiskäsitystä on mahdotonta luoda uutta keskusta, joka kokoaa yhteen ja yhtenäistää useassa eri paikassa annettua hoitoa.

Nykytilanteen selvittäminen voi olla hyvinkin vaativaa, jos tieto on hajaantunut moniin eri kuntien tietojärjestelmiin, toimintaohjeisiin ja monille eri ammattiryhmille. Myös hoitopolut voivat olla eri kunnissa erilaisia.

Miten selvittää, kuinka nykyinen hoitopolku toimii ja luoda sen pohjalta uusi osaamiskeskus?

Nykytilanteen kartoitus ja uusi osaamiskeskus

Kunnollisen kuvan saaminen nykytilanteesta uuden osaamiskeskuksen rakentamiseksi vaatii työtä, mutta on täysin mahdollista. Yksi tapa edetä on alla oleva malli. Tässä mallissa uuden osaamiskeskuksen kehitystyöhön otetaan mukaan kaikki sen ympärillä toimivat ammattilaiset tai ammattilaisten ryhmät.

  1. Liikkeelle pääsemiseksi pitää ensin selvittää lähtötilannepotilasryhmässä. Se voidaan tehdä analysoimalla asiakasvirtoja, hoitoihin liittyviä kustannuksia ja arvioimalla hoidon onnistumista, saatavilla olevilla mittareilla.
  2. Lähtötilanteen kartoituksen perusteella rakennetaan uusia vaihtoehtoisia malleja, joilla uusi osaamiskeskus voitaisiin perustaa.
  3. Yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa päätetään hoidon vaikuttavuutta kuvaavat mittarit, joita jatkossa seurataan systemaattisesti.
  4. Vaihtoehtoisista malleista luodaan ennustemalleja ja valitaan uuden osaamiskeskuksen malli, jonka toimintaa aletaan seurata heti alusta alkaen.
  5. Valittua osaamiskeskusmallia seurataan kustannusten kehitystä ja hoidon vaikuttavuutta kuvaavien mittareiden avulla.
  6. Uutta toimintamallia seurataan ja kehitetään tarpeen mukaan ajantasaiseen tietoon perustuen.
Takaisin ylös