Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Tosielämän tietoa hyödyntävät tutkimukset vahvistavat suhdetta kliinikoihin

Tosielämän tietoa hyödyntävät tutkimukset vahvistavat suhdetta kliinikoihin

Tosielämän tietoon pohjaavat tutkimukset auttavat kliinikoita muodostamaan paremman kokonaiskuvan potilaiden tilanteesta.

Miksi kliinikkolääkärin kannattaisi aloittaa lääkeyrityksen kanssa yhteistyö tosielämän tietoon perustuvassa tutkimuksessa? Onko siitä hyötyä potilaiden hoidon kannalta vai viekö se vain aikaa potilastyöltä?

Medaffconin RWE Lead Mariann Lasseniuksen mielestä kliinikon ja klinikan saamat hyödyt tutkimukseen osallistumisesta ovat selkeitä ja tukevat potilaiden hoitoa.

Ensinnäkin RWE-tutkimukset tuovat kliinikolle mahdollisuuden tehdä tutkimusta ja saada sitä varten resursseja. Lääkeyrityksen kanssa tehtävissä tutkimuksissa kliinikoiden käytettävissä on osaavien ammattilaisten tiimi. He pystyvät suunnittelemaan RWE-tietoon pohjaavan tutkimuksen ja käymään datan läpi.

Lasseniuksen mukaan RWE-tutkimusten tulokset ovat kliinikoiden näkökulmasta poikkeuksetta hyvin kiinnostavia. Ne auttavat luomaan potilaiden hoidosta ja potilaiden tilanteista kokonaiskuvan, joka usein puuttuu. Näin voidaan havaita esimerkiksi, kuinka hyvin Käypä hoito -suositus todellisuudessa toteutuu tai onko potilailla sellaisia hoidollisia tarpeita, joihin ei nykyisellään vastata.

– Klinikat ja kliinikot voivat hyödyntää tätä tietoa potilastyössä, Lassenius kertoo.

Mariann Lassenius, RWE Lead, Medaffcon Oy
Medaffconin RWE Lead Mariann Lasseniuksen mielestä kliinikon ja klinikan saamat hyödyt tutkimukseen osallistumisesta ovat selkeitä ja tukevat potilaiden hoitoa.

Terveystalo kehittää migreenin hoitoa data-analyysin pohjalta

Yksi esimerkki tällaisesta tutkimuksesta ja sen tulosten hyödyntämisestä on Terveystalon, Novartiksen ja Medaffconin yhteistyössä tekemä tutkimus migreenipotilaiden hoitotuloksista. Sen tulosten pohjalta Terveystalo lähti kehittämään migreenipotilaiden hoitoa monin eri tavoin.

Takedan ja Medaffconin tekemässä tutkimuksessa puolestaan havaittiin, että tiedot multippelia myeloomaa sairastavien potilaiden elinajasta ja potilasmääristä olivat vajavaisia koko Suomen tasolla.

Olennaista on muistaa aina RWE-tiedon luonne.

– RWE-tutkimukset eivät ole tehotutkimuksia, vaan niiden avulla tutkitaan hoitojen vaikuttavuutta, Lassenius muistuttaa. Tutkimuksen tavoitteet ovat kuitenkin usein tätä laajemmat; potilaiden karakterisointi, hoitopolut ja hoitojen toteutuminen sekä terveydenhuollon voimavarojen käyttö, siis kustannukset, ovat esimerkkejä mielenkiinnon kohteista.

Takaisin ylös