Siirry sisältöön
Etusivu > Kaikki artikkelit > Yrityskauppa tukee terveystiedon hyödyntämistä

Yrityskauppa tukee terveystiedon hyödyntämistä

Tamron apteekeille, sairaala-apteekeille ja lääkekeskuksille suunnatun asiakaslehden uusimassa numerossa käsitellään Medaffconin ja Tamron yrityskauppaa. Lue alta tai lataa alkuperäinen juttu pdf:nä tekstin lopusta.

Tampuriini 3/2017

Jaana Ahlamaa, Jarmo Hahl, Tatu Miettinen Medaffcon
Jaana Ahlamaa, Hanna Kanerva, Tatu Miettinen ja Jarmo Hahl

Yrityskauppa tukee terveystiedon hyödyntämistä

Tamro laajensi palvelujensa valikoimaa entisestään, kun se osti huhtikuussa tutkimus- ja asiantuntijapalveluyritys Medaffconin. Yrityskauppa avaa uusia mahdollisuuksia terveystiedon hyödyntämiseen.

Medaffcon on kehittänyt edelläkävijänä lääke- ja terveydenhuollon vaikuttavuuteen liittyviä arviointimenetelmiä.

Yrityskauppa noudattaa Tamron valitsemaa strategiaa, joka tähtää vahvistuvaan asemaan terveys- ja hyvinvointialan yhdistäjänä. Tamro toimii lääkejakelun ohella terveysalan palvelujen tarjoajana.

– Medaffcon on terveydenhoidon vaikuttavuuden mittaajana ja arvioijana oman alansa huippu ja loistava kumppani meille, toteaa Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen.

Vuodesta 2009 lähtien toiminut Medaffcon teki alkuun lääketieteellistä konsultointia lääkeyrityksille mutta alkoi pian yhdistää siihen terveystaloudellisia palveluita. Se toimii nyt laajasti koko terveydenhuollon kentällä. Yrityksessä työskentelee 22 lääketieteen ja terveystalouden erityisosaajaa.

– Meille yrityskauppa antaa lisää hartioita ja kasvun näköaloja. Suomi on rajallinen markkina, mutta Tamron kautta avautuu mahdollisuus viedä suomalaista terveystiedon osaamista maailmalle, kommentoi Medaffconin toimitusjohtaja Jarmo Hahl.

Tamro kuuluu PHOENIX-konserniin, jolla on noin 12 000 yhteistyöapteekkia Euroopan 26 maassa.

Medaffcon Jarmo Hahl Tampuriini_32017_3

Kiihtyvä kysyntä arvioinnille

Kun pitkään lääketeollisuudessa toiminut asiantuntija, lääkäri Jaana Ahlamaa perusti Medaffconin kahdeksan vuotta sitten, lääkkeiden vaikuttavuuden arviointi oli vasta kehittymässä oleva konsepti. Nyt sillä on kiihtyvä kysyntä, ja siitä on tullut tärkeä osa terveydenhuollon toimintaa.

– Teemme tiivistä yhteistyötä rekisteriviranomaisten kanssa ja pystymme hyödyntämään yhä kattavammin rekisteritietoa, lääketieteellisten palvelujen johtaja Jaana Ahlamaa kertoo.

Medaffcon Jaana Ahlamaa Tampuriini_32017_5

Medaffcon on toteuttanut Suomen ensimmäisiä kaupallisia biopankkitutkimuksia. Biopankit yhdistävät sairaalan tietojärjestelmiin kirjattua potilastietoa. Suomi on maa, jossa systemaattinen tosielämän eli Real World Evidence (RWE) -tutkimus onnistuu erilaisten rekisterien yhdistämismahdollisuuden vuoksi. Tällaisia maita ei ole monta. Tilanne luo hyvän kilpailuedun myös kansainvälisesti.

Terveyttä maksimimäärä

Lääketieteellinen johtaja, lääkäri Tatu Miettinen on ollut Medaffconissa lähes sen perustamisesta saakka ja toiminut pääasiassa lääkeyrityksissä asiantuntijalääkärinä.

– Lääkeyritykset ovat yhä enemmän kiinnostuneita hoitojen vaikuttavuudesta, Miettinen toteaa.

Hän katsoo, että RWE-projektit ovat tehokas tapa jalostaa tosielämän tietoa. Tuloksia voidaan käyttää useaan eri käyttötarkoitukseen, kuten lääkkeiden hinta- ja korvattavuushakemuksiin ja hoitokäytäntöselvityksiin.

Medaffcon Tatu Miettinen Tampuriini_32017_6

Medaffcon tarjoaa lääketeollisuuden ohella palveluja myös muun terveydenhuollon tarpeisiin. Yrityksen asiantuntijat toimivat asiakkaiden palveluksessa kentällä ja tekevät esimerkiksi syväluotaavia selvityksiä ja hoitopolkukartoituksia. Terveydenhuollon yksiköitä autetaan omaksumaan ja toteuttamaan tehokkaampia hoitomuotoja ja -malleja.

– Ratkaisujen tarkoituksena on hankkia maksimimäärä terveyttä potilaalle. Teemme innovaatioita, jotka hyödyttävät ihmisiä. Tunnemme tekevämme merkityksellistä työtä, Hahl, Ahlamaa ja Miettinen vakuuttavat.

Hyötyä potilaille ja apteekeille

Tamro on tehnyt Medaffconin kanssa yhteistyötä jo ennen yrityskauppaa. Lääketeollisuus on molempien yhteinen asiakas.

– Lääkeyrityksille on tärkeää ymmärtää markkinaa eli miksi lääke myy, tai miksi vaivan hoito on huonolla tolalla. Me puolestamme haluamme tukea lääketeollisuutta näkemään, mihin suuntaan kehitys on menossa, toteaa Tamron palveluliiketoiminnan johtaja Hanna Kanerva.

Tamro Hanna Kanerva Tampuriini_32017_4

Tieto lääkehoidon vaikuttavuudesta on tärkeää erityisesti lääkehoitojen kehittämiselle, mutta viime kädessä myös potilaille, sairaaloille ja apteekeille. Kun lääkehoitoja kehitetään, on lääkehoidon ketjun eri osien yhteistyö ja tietoon perustuva tutkimus tärkeässä roolissa. Vaikuttavuusarvioita tarvitaan enenevässä määrin myös sote-rakenteita kehitettäessä.

– Haluamme osaltamme yhdistää toimialamme eri toimijoita ja tutkijoita pohtimaan, miten voisimme edistää lääkehoitojen vaikuttavuutta ja siten myös potilaan etua, Kai Kaasalainen kertoo.

Tieto haastaa terveydenhoitoalan

Tiedon merkitys tulevaisuuden hoitomuotojen kehittämisessä kasvaa jatkuvasti. Siksi Medaffconin tuottamalla tiedolla on iso merkitys alan tulevaisuudelle.

– Pelkkä tieto erilaisissa lähteissä, kuten tietokannoissa, rekistereissä ja tutkimustuloksissa ei sellaisenaan vie kehitystä kovin pitkälle. Oleellista on kyvykkyys muodostaa eri lähteissä olevasta datasta näkemyksellistä tietoa ja ymmärrystä, jolla on vaikutusta hoitojen kehittämiseen. Sitä voidaan käyttää myös päätöksenteon perustana, Kaasalainen huomauttaa.

Yrityskaupan myötä Tamron ja Medaffconin tavoitteena on tukea suomalaisen terveydenhuollon kehittämistä erityisesti terveystiedon tuottamisen ja hyödyntämisen avulla.

Lue juttu pdf:nä tästä Tampuriini 3/2017

Teksti: Ritva-Liisa Sannemann

Kuvat: Janne Savon

Takaisin ylös