Siirry sisältöön
Real-World Evidence (RWE) Influences Treatment Practices – Developing the Current Care Guidelines for Heart Failure

Etusivu > Kaikki artikkelit > Tosielämän näyttö vaikuttaa hoitokäytäntöihin – sydämen vajaatoiminnan Käypä Hoito -suositusta kehittämässä 

Tosielämän näyttö vaikuttaa hoitokäytäntöihin – sydämen vajaatoiminnan Käypä Hoito -suositusta kehittämässä 

Julkaisuluettelossani on yli kaksikymmentä vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia. Näistä yksi on erityinen, sillä se mainitaan sydämen vajaatoiminnan Käypä Hoito- suosituksissa. Tässä blogissa käsittelen Medaffconin operoimien tutkimusten vaikutusta hoitokäytäntöihin. 

Tosielämän tiedon tutkimus aloitetaan tietyt tutkimuskysymykset mielessä. Sairauden ilmaantuvuus, potilaille annetut hoidot, ennuste, terveydenhuollon resurssikäyttö ja tuottavuuden menetys selviävät tosielämän tiedosta. Tosielämän tiedosta voidaan tarkastella myös potilaiden hoitopolkua. 

Tosielämän tiedon tutkimuksen päällimmäinen tarkoitus on parantaa potilaiden hoitoa, eli saatua näyttöä on tarkoitus soveltaa potilaiden hoitoon. Kliiniset- ja eläintutkimukset ovat edelleen tärkeässä osassa lääkkeen kehityksessä, mutta tosielämän tiedon tutkimus nostaa arvoaan jatkuvasti. Tosielämän tutkimus kertoo potilasryhmän tilanteen tosielämässä. Potilaita ei ole valikoitu tutkimukseen, vaan tosielämän tieto peilaa hoitavien yksikköjen jokapäiväisiä tapahtumia. 

Joskus yksi tosielämän tutkimus onnistuu parantamaan potilaiden hoitoa monella tapaa. Kirsikkana kakun päällä – tosielämän tutkimus saattaa vaikuttaa hoitokäytäntöihin tai hoitosuosituksiin. 

Hoitosuositukset perustuvat tutkimusnäyttöön 

Asiantuntijoista koostuva työryhmä laatii suosituksia tietyn potilaspopulaation hoitoon – tutkimusnäyttöön perustuen. Suositukset ovat siis riippuvaisia tutkimusmaailmasta. Hoitosuositukset ovat jokaisen hoitopäätösten pohja. Suositukset eivät kutenkaan sido terveydenhuollon ammattilaista tai potilasta toimimaan tietyllä tavalla, vaan ohjeistavat heitä. 

Eri maissa on käytössä omat hoitosuosituksensa. Myös alueellisia hoitosuosituksia löytyy. Suomessa on käytössä Käypä Hoito, Ruotsissa nationellt vårdprogram ja Englannissa sekä Walesissa NICE guidance. The World Health Organization (WHO) laatii tiettyyn sairauteen keskittyviä kansainvälisiä hoitosuosituksia. 

Kun suosituksen tieto koetaan vanhaksi, työryhmä tekee päivityksen. Niin voi olla, kun potilaiden hoidossa on tapahtunut muutos tai esitetyt luvut ovat useiden vuosien takaa.  

Medaffcon hoitokäytäntöihin vaikuttamassa 

Duodecimin Terveyskirjasto sisältää Käypä Hoito -suositusten lisäksi muutakin hoitopäätösten tukena käytettävää materiaalia. Terveyskirjastossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia, joiden joukossa on useita Medaffconin kirjoittamia.  

Medaffconin, Takedan ja HUS:n kardiologien tekemä tutkimus on olennaisena lähteenä Terveyskirjaston Lääkärikirjan Myeloomaan liittyvässä kirjoituksessa. Tutkimus raportoi suomalaisten myeloomapotilaiden karakteristiikkaa, hoitoa ja elinaikaa.  

Kansallisten suositusten, tieteellisen materiaalin ja lääkkeiden saatavuuden lisäksi hoitopäätöksiin vaikuttaa kansainvälisten tieteellisten julkaisusarjojen artikkelit. Medaffcon on julkaissut neljäkymmentä vertaisarvioitua artikkelia eri terapia-alueilta.  


Terveydenhuollon ammattilainen tekee hoitopäätöksen aina yksittäisen potilaan parhaaksi niissä rajoissa, jotka palvelujärjestelmä asettaa. Hoitopäätöksen tukena käytetään hoitosuosituksia ja muuta materiaalia. 

Hoitosuositukset ovat riippuvaisia tutkijoista. Lääkärit seuraavat oman alansa kirjallisuutta ja kehittävät hoitokäytäntöjä sen perusteella. Uusien tutkimustulosten esiin tuominen onkin tärkeää, jotta ne voivat vaikuttaa potilaiden hoitoon. Toisinaan tutkimustiedon siirtyminen hoitokäytäntöön saattaa kestää vuosia. Suositusten säännöllinen päivittäminen on tärkeää, jotta uusi tutkimustieto saadaan nopeasti käytännön työtä tukemaan. 

Voit myös jatkossa kaikki aiemmat artikkelit, jotka on julkaistu Health From Data -blogissa Medaffconin verkkosivuilta.

Liisa Ukkola-Vuoti jatkaa Health From Data Site -sivuston kirjoittajana vierailevien tekijöiden rinnalla. Uusi teksti julkaistaan sivustolla muutaman kerran kauden aikana. Emme enää lähetä Health From Data Blog -uutiskirjeitä erikseen, ja toivomme, että nautit jatkossakin sisällöstä sen uudessa muodossa.

Medaffconin uutiskirje ilmestyy kuukausittain, kunkin kuukauden viimeisellä viikolla. Medaffconin seuraava uutiskirje julkaistaan viikolla 9, ja se sisältää blogikirjoituksen RWE-tutkimusten vaikutuksesta hoitosuosituksiin.

Voit tilata Medaffconin uutiskirjeen tästä. Medaffconin uutiskirje ilmestyy englanninkielisenä.

Pysytään kuulolla!

Takaisin ylös